Nieuwjaarsreceptie 2024

15 Januari 2024

Nieuwjaarsreceptie 2024

Marie kon met haar welgemikte speech ook op de goedkeuring rekenen van minister Tinne Van der Straeten. Met haar als unaniem verkozen lijsttrekker is Groen Diepenbeek klaar om te scoren in oktober!  

Goeieavond allen

Ik ben vereerd jullie vanavond toe te mogen spreken als lijsttrekker voor Groen Diepenbeek. Exact 6 jaar geleden had ik geen enkel idee dat ik hier nu als schepen zou staan. Wie me dat toen vertelde, had ik op dat moment zelfs voor gek verklaard.

Mijn groene verhaal begon namelijk pas in de zomer van 2018 op initiatief van Hugo Leroux. Eerlijk is eerlijk, politiek was tot dan toe een ver-van-mijn-bedshow en ik was niet van plan om daar verandering in te brengen, maar Hugo en Johny wisten me te overtuigen om een plek in te nemen op de lijst. Dat die zelfgekozen negende plaats uiteindelijk tot een schepenmandaat zou leiden, had ik in mijn wildste fantasieën nooit voor mogelijk gehouden. Hugo was dan ook een strateeg eerste klas, die wist wat hij wou en altijd rechtstreeks op zijn doel af bulldozerde.

In de jaren ’80 richtte Hugo samen met Johny, Guy, Annemie, Mich, Mieke en Jos Agalev Diepenbeek op. In de tussentijd gebeurde er veel en moesten er soms woelige wateren getrotseerd worden, maar de partij bleef altijd overeind. De voorbije jaren richtte Hugo zich op het vinden van een nieuwe kapitein voor het schip dat hij vroeg of laat zou moeten achterlaten. Dat hij Geert nog aan boord haalde, is een zet waarvoor onze groep hem vandaag erg dankbaar is. Toen Hugo overleed, verloren we onze onuitputtelijke bron van dossierkennis die vaak op gevoelige knopjes durfde te drukken. We zijn Hugo dankbaar voor zijn ontembare inzet voor klimaat, natuur én menselijkheid.

Zoals Geert reeds aanhaalde, staat Groen Diepenbeek dit jaar voor grote uitdagingen. Wat de toekomst brengt, valt niet te voorspellen, maar ik heb het volste vertrouwen in onze huidige formatie en ben trots om mee aan deze kar te mogen trekken.

In deze woelige tijden is het groene gedachtegoed meer nodig dan ooit. We zitten middenin ongeziene crisissen, zowel op vlak van klimaat als op dat van menselijkheid, wat zich lokaal en globaal manifesteert. Polarisering viert vandaag hoogtij en het is als groene partij belangrijk om daartegen te blijven vechten. Deze week nog was ik zó trots om een groene te zijn toen ik Petra hoorde oproepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. Boven alles zijn we allemaal mensen en zou iedereen evenwaardig moeten zijn, ongeacht huidskleur, godsdienst, geaardheid of sociale status. Geen makkelijke opdracht, maar ik geloof er rotsvast in dat we er met respect, empathie en een écht luisterend oor kunnen geraken. Ook in Diepenbeek.

Maar voor we in een rechte lijn naar de lokale verkiezingen van 13 oktober kunnen gaan, is er nog 9 juni, waarop wordt beslist wie er op Europees, federaal en Vlaams niveau mag meewerken aan een rooskleurige toekomst. Ik ben dan ook zeer vereerd (en een beetje starstruck) dat minister Tinne Van der Straeten hier vandaag in Diepenbeek te gast is en ons straks te woord zal staan. Maar eerst heb ik het genoegen onze twee Limburgse lijsttrekkers te mogen aankondigen, toppers Dirk Opsteyn en Bright Adiyia!

 

Met uitzondering van Diepenbeek bezoekt minister Tinne Van der Straeten dit jaar geen afdelingen buiten Brussel.

Een cadeautje met lokale lekkernijen, overhandigd door onze penningmeesteres Lieve, is dan ook wel op zijn plaats vindt voorzitter Geert.